ER SØDESTOFFER FARLIGE?

SØDESTOFFER GØR DIG FED, FÅR DIG TIL AT SPISE MERE, GIVER SELVLYSENDE BØRN OG IKKE MINDST KRÆFT!… Er der nogle der siger. Mange er bange for at indtage sødestoffer, da medierne har blæst det op til noget, det ikke er. Der findes mange myter og konspirationsteorier, når emnet rammer sødestoffer. Formålet med dette blogpost er at se hvad videnskaben siger om emnet og få ryddet lidt op.

Vi starter som altid med den korte version og derefter graver vi ned i hvad videnskaben siger.

Den korte version:

Sødestoffer tilsættes fødevarer for at fjerne kalorierne fra sukker, da sødestoffer kan søde ekstremt meget, i minimale mængder. Dermed skal der så små mængder til, at det ikke bidrader med kalorier.

Sødestoffer er ikke farlige, hvis de indtages indenfor de maksimalt anbefalede mængder. Heller ikke kemisk fremstillede.

En person på 80 kilo skal drikke 26 dåser Pepsi Max for at overskride grænsen for dagligt indtag af Aspartam.

En person på 50 kilo skal drikke 16 dåser Pepsi Max for at overskride grænsen for dagligt indtag af Aspartam.

Inden du dør af sødestoffer, dør du af noget helt andet. Du vil drukne inden sødestoffer slår dig ihjel.

Hvad er sødestoffer og hvordan virker de?

Sødestoffer er molekyler som har den egenskab, at de smager sødt. Sakkarose  – også kendt som raffineret hvidt sukker – er også et sødestof. Men dem vi fokuserer på her, er dem som kan erstatte sukkeret i diverse produkter for at give en sød smag, men ved at bidrage med langt færre kalorier. Nærmest ingen.

Sødestoffer kan groft inddeles i dem som bidrager med kalorier og dem som ikke gør. Af dem som bidrager med kalorier, kan nævnes: sukker(arter), modificerede sukkerarter, sukkeralkoholer og naturlige sødestoffer med kalorier, som stevia f.eks. stevia. I den anden boldgade er der så de sødestoffer som ikke bidrager med kalorier, som er enten naturligt forekommende eller fremstillet kemisk.

Vi vil ikke gå i detaljer med enkelte sødestoffer, men vi vil fra nu kun fokusere på de sødestoffer som mildest talt ikke bidrager med energi/kalorier, da det er de mest udskældte. Især de kemisk fremstillede, som aspartam o.lign. Grunden til at de ikke bidrager med kalorier, er fordi de smager så sødt, at der nærmest skal ingenting til for at give en tilfredsstillende sød smag. Fra nu af vil vi kalde dem ”non-sugar sweeteners” og forkorte dem NSS.

Forskellige typer af sødestoffer

Er sødestoffer farlige?

I for store mængder er de, ja. Det er alting. Nogle studier peger i retning af, at de er farlige og andre i modsatte retning. Heldigvis lavede Toews et al (2019) en metaanalyse som blev udgivet i 2019, hvor de samlede og analyserede data fra studier, som havde undersøgt risici ved indtag af NSS i mængder som var indenfor det anbefalede maksimale indtag. Og her kiggede de især på nogle af de populære myter. Så dem skal vi se nærmere på. Det skal nævnes først, at mængden af forskning på området, er meget sparsomt – evidensen er svag. Men der er nogle klare tendenser!

Bare for at sætte det lidt i kontekst, så er grænseværdien for aspartam i EU på 40mg pr kilo kropsvægt. Dette svarer til 3200mg dagligt for en person på 80 kilo og 2000mg for en person på 50 kilo. I en dåse Pis Mas på 330ml er der 125 mg aspartam. Det vil sige, at vedkommende på 80 kilo skal skylle små 26 dåser / 8,5 liter Pepsi Max ned dagligt for at overskride grænseværdien. Vedkommende på 50 kilo skal kyle 16 dåser / 5,3 liter Pepsi Max indenbords dagligt for at overskride grænseværdien. Selvfølgelig finder du også sødestoffer i andre produkter, men det er i sig selv en bedrift at indtage mere end de maksimalt anbefalede mængder. Så du dør sgu nok af noget andet, før du dør af sødestoffer.

Grænseværdier for forskellige NSS (sødestoffer) af forskellige fødevaresikkerhedsagenturer

Så har vi det på plads. Lad os se på, om sødestoffer så er skadelige, hvis de indtages indenfor de maksimalt anbefalede mængder.

Feder sødestoffer?

Kort svar: NEJ! Længere svar er, at NSS nærmest ikke bidrager med kalorier – og hvis du ingen kalorier får, kan du ikke tage på. Dermed bidrager NSS kun med meget små mængder kalorier til dit daglige kalorieindtag.

De studier som at undersøgt påvirkning af kropsvægten ved indtag af sødestoffer, fandt en klar tendens imod at indtag af NSS får vægten til at falde. Hvilket giver god mening, hvis kalorier fra læskedrikke erstattes af kaloriefri alternativer. Dog kan NSS ikke stå alene, da der stadig kan køres en masse kalorie ned sideløbende.

Forest plot: Vægtændringer ved indtag af sødestoffer

Får sødestoffer dig til at spise mere?

Meta-analysen viser en klar tendens imod, at NSS sænker kalorieindtaget. I samtlige studier som blev inddraget i analysen blev kalorieindtaget sænket i større eller mindre grad. Men gennemsnitligt blev indtaget reduceret med 1445 kcal! Og dette var selvom at forsøgspersonerne i nogle af studierne spiste ad libitum i forsøgsperioden.

Forest plot: Påvirkningen på energiindtag ved indtag af sødestoffer

Giver sødestoffer dig trang til at spise sukker?

Nej. Igen viser analysen en klar tendens. NSS lader faktisk til at sænke trangen til søde sager. Helt konkret viste data, at sukkerindtaget faldt med 90g i gennemsnit ved indtag af NSS. Det er rent logisk heller ikke svært at forestille sig.

Forest plot: Påvirkning af sukkerindtag, ved indtag af sødestoffer.

Giver sødestoffer kræft?

Endnu engang, nej. Der var en lille mikroskopisk tendens mod at dem som fik sødestoffer, havde en større risiko for at få kræft. Hvilket skyldes en udstikker-undersøgelse fra 1983 (Mommsen, 1983), hvor forsøgspersonerne havde en større forekomst af cancer. Men i gennemsnit er risikoen for at få kræft tæt på ingen.

Helt generelt kan der ikke vises nogen forskel på forekomsten af kræft blandt forsøgsgrupper som har fået sødestoffer og kontrolgrupper, som ikke har. Og tendensen er på ingen måde signifikant.

Forest plot: Forekomsten af kræft ved indtag af sødestoffer

Er sødestoffer så ellers farlige?

Analysen fandt heller ingen forøget risiko for forhøjet blodtryk, nyresygdomme, dårligt humør, påvirkning  af opførsel, hjernefunktion, hovedpine, manglende appetit eller hudlidelser. Det eneste negative forskerne fandt, var en tendens mod øget risiko for udvikling af depression, som var baseret på en enkelt kohorteundersøgelse.

Opsummering

Selvom evidensen er svag, er der nogle klare tendenser. Sødestoffer er ikke skadelige, de giver ikke kræft, feder, øger trangen til søde sager, får dig ikke til at spise mere, hæver ikke blodtrykket og er ikke skyld i hovedpine. Eller nogle af de mange andre myter. I hvert fald ikke med den forskning vi har til rådighed nu. Det bliver spændende at se hvad den fremtidige forskning viser.

Næste gang du hører myter om sødestoffer og hvor ”farlige” de er, kan du passende vise dette blogpost, så vi kan få aflivet nogle myter og du kan drikke din yndlings-light-læskedrik i fred og ro.

Afrunding

Tusinde tak fordi du tog dig tid til at læse med. Vi håber, at du har lært noget nyt og kan bruge det på din træningsrejse! Hvis der er andre emner, du ønsker at vi tager fat i, så kommentér det nedenunder!

Hvis du ønsker at blive en del af vores hold og få kompetent vejledning af fagprofessionelle, så tøv ikke med at udfylde formularen på forsiden. Klik på knappen nedenunder 

Kilder

Toews et al., 2019 – Association between intake of non-sugar sweeteners and health outcomes: systematic review and meta-analyses of randomised and non-randomised controlled trials and observational studies.
Link: https://www.bmj.com/content/364/bmj.k4718

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *