Er energidrikke farlige? (Hvad siger forskningen)

Helt lavpraktisk og overordnet, er energidrik bare sodavand med ekstra vitaminer og ekstra koffein. To af de mest solgte i Danmark er Redbull og Monster. De kommer i forskellige smagsvarianter, både med og uden sukker og i en masse forskellige smagsvarianter. Fælles for dem begge er at, de indeholder 32 mg koffein pr. 100 ml – hvilket er max grænsen i energidrik i Danmark. Derudover indeholder de en masse B-vitaminer, kulsyre og farvestoffer. 

Indholdet i de andre klassiske energidrikke på markedet, som ikke slår sig på at være noget opreklameret helselort, minder mest af alt om Redbull & Monster knock-off.

I det følgende vil vi kigge nærmere på nogle af de primære ingredienser i energidrikke, for at se hvorvidt energidrikke er farlige eller ej, med udgangspunkt et review af Higgins et al. fra 2010.

Se vores læringsvideo om energidrikke & taste test!

Sukker og sødemidler

I de varianter af energidrikke som indeholder sukker, er der en nævneværdig mængde af kalorier.

En 250 ml. Redbull indeholder 27,5 g sukker, svarende til ca. 115 kalorier og en grøn Monster på 500 ml. indeholder 55 g sukker, svarende til ca. 230 kalorier. 

De sukkerfrie varianter indeholder minimalt med kalorier men smager stadig sødt grundet forskellige sødemidler – hvilket er årsagen til at mange er bange for at drikke energidrik.

Mange af de kunstige sødemidler har lange, mærkelige kemiske navne – som for eksempel aspartam aka N-(L-α-Aspartyl)-L-phenylalanine, 1-methyl ester, som er det korrekte kemiske navn for aspartam. Scary shit huh?!

Noget du bør være meget mere bange for er dihydrogenmonoxid!

På gasform kan du blive forbrændt af det! I fast form kan du får slemme skader på huden af det! I flydende form kan du blive kvalt af det!

… og det er faktisk den primære bestanddel af energidrik!

Men, hvis du lige har googlet dihydrogenmonoxid eller du var typen der hørte efter i folkeskolekemi, vidste du godt, at det bare er helt almindelig vand. Ellers ved du det i hvert fald nu!

Kemiske navne på stoffer er grundlæggende bygget op efter hvad de indeholder og hvordan de er sammensat. Det betyder også at helt almindelige vand på nørd hedder dihydrogenmonoxid. Så ingen grund til at gå i panik over svære ord!

Det meste kan lyde farligt hvis man kalder det noget mærkeligt. Omvendt er “naturlige” ting ikke nødvendigvis “sunde”. Der findes massere af dyr og planter der kan slå dig og give dig en fest på øverste etage, hvis du er lidt kreativ på din skovtur.

Evidensen peger ligeledes i retning af, at sødemidler indtaget i moderate mængder ikke er farligt. Du kan lære en hel masse om sødestoffer her!

Koffein

Koffein er en af de primære grunde til at energidrikke bliver benævnt, som de gør. Koffein er nemlig opkvikkende og det mest populære psykoaktive stof i verden. 

Du læser selvfølgelig ikke dette blogindlæg for at sidde og lave hovedregning, så vi har lavet multiplikationsarbejdet. Jævnfør værdierne på koffein i energidrik, nævnt i introduktionen til dette blogindlæg, indeholder en dåse Redbull på 250 ml. 80 mg. koffein og en halv liter Monster indeholder 160 mg koffein. Til sammenligning indeholder en normal kop kaffe mellem 100 og 160 mg koffein.  

Koffein virker på performance og dette er grundigt dokumenteret. Men, hvis du indtager det på daglig basis så forringes denne præstationsfremmende effekt. Du kan primært forvente en effekt på det mentale på på udholdenhed! 

Husk dog at koffein gør du får sværere ved at falde i søvn, så pas på med det inden sengetid!

Og hvis du indtager mere ekstreme mængder af koffein såsom et gram til halvandet dagligt, kan du opleve en lang række negative bivirkninger, såsom hovedpine, svimmelhed og andre knap så fede ting.

Vores anbefaling er, at man ikke overstiger et indtag på 500 mg om dagen og helst holder sig under 400 mg om dagen. Dette svarer ca. til en dåse monster og to almindelige kopper kaffe (sådan cirka, da koffeinindholdet i kaffen kan variere meget)

Hvis du er nysgerrig på at lære mere om koffein, så læs med her!

B-vitaminer

Udover sukker og koffein, slår energidrikke sig på at indeholde forskellige B-vitaminer. Og ja, B-vitaminter er vigtige for energimetabolismen, hvorfor de bliver hældt i energidrikke.

Hvis du mangler dem, er de guld værd at supplere op med. MEN! hvis du spiser fornuftigt og alsidigt, så er der ikke behov for at supplere op med ekstra b-vitaminer. Derudover er B-vitaminer vandopløselige, så du pisser dem sådan set bare ud, hvis du får for mange.

B-vitaminer bliver ofte benævnt med deres kemiske navn i indholdsfortegnelsen, såsom niacin, biotin og andet lort, for at det skal lyde fancy.

Men udover at lyde fancy, bidrager de ikke til noget nævneværdigt i energidrikke.

Hvis du vil vide mere om B-vitaminter, kan du læse mere her og her.

Taurin

Taurin tilsættes typisk også energidrikke og taurin er som b-vitaminer en vigtig spillebrik i utrolig mange fysiologiske processer i kroppen, og mangel på taurin kan give problemer med eksempelvis energimetabolismen og respirationskæden. Kilden finder du her.

Dog er de fleste mennesker dækket fint ind på indtag af taurin, da taurin er en ikke-essentiel aminosyre der findes i mange af vores fødevarer. Især i kød, fisk og skaldyr.

Når taurin gives som supplement, kan det føre til øget kontraktil funktion af hjertet. Hjertet bliver simpelthen bedre til at trække sig sammen. Taurin gives derfor også til patienter med hjertesvigt, da det har vist sig at denne gruppe af patienter ofte mangler taurin.

Derudover er taurin testet på performance. i Meta analysen af Waldron et al fra 2018, har de sammenlignet forskellige studier, der har set på performance og fundet ud af at tilskud med taurin signifikant kan booste performance. Dog skal du ikke forvente mirakler.

De kraftigste resultater på performanceforbedringer ved supplementering med taurin blev fundet blandt ældre og hjertepatienter.

Så igen. Udover at lyde fedt, spiller taurin, ligesom B-vitaminerne heller ikke nogen nævneværdig rolle.

Afrunding

De to ting vi vil fremhæve ved energidrikke er sukker- og koffeinindholdet, da du hurtigt kan få en masse kalorier hældt ned med de sukkerholdige varianter. Hvis du ikke er opmærksom på det, kan det føre til et overdrevet energiindtag.

Derudover er koffeinindholdet også en faktor, der er vigtig at tage højde for, da du lynhurtigt kan få for meget på en da, hvilket kan gå ud over din søvn. Derudover kan et overdrevet indtag af koffein føre til andre bivirkninger som koncentrationsbesvære, hovedpine, svimmelhed og andre ting, som du nok helst vil være foruden.

Ellers er der ikke meget hokuspokus med energidrikke. Så nyd du bare din yndlingsenergidrik med god samvittighed, indenfor rimelighedens grænser.

Tusinde tak fordi du læste med!

Hvis du kunne tænke dig topprofessionel online coaching, så tryk på knappen nedenunder, som fører dig til forsiden her på hjemmesiden, hvor du blot skal udfylde kontaktformularen!